Blæselagets tyske vei

Ski-ordfører Georg Stub vil i pinsen foreta den offisielle åpningen av Langhusveien i Gleidingen syd for Hannover. Veien kalles opp etter Langhus Blæselag.

Ole Endresen

LANGHUS: Bakgrunnen for Langhus Weg er at Langhus Blæselag har gjestet Gleidingen i Laatzen gjennom mange år i forbindelse med byens årlige skytterfest.
I september i fjor mottok ordfører Georg Stub en delegasjon fra Leidingen som overakte ham en invitasjon til åpningen av Langhus Weg. Delegasjonen besto at
Blæselagets «honorære konsul» og lokale tilrettelegger, Wolfgang Phuskota og presidenten i den stedlige skytterklubben, Karl Gremmel. Begge er æresmedlemmer i Langhus Blæselag og norgesvenner på hyppige visitter i nord. Æresmedlemskapet gir dem blant annet rett til å dirigere Langhgus Blæselag en gang i året.
Tordenskjold.
Dorfen Gleidingen er en kommunedel i Laatzen med en særlig plass i norsk historie, sier Severin Breivik i Langhus Blæselag, hvor han også har vervet som europakontakt.
Det var her Petter Wessel Tordenskjold møtte skjebnen i en uhederlig duell med svensken Graf von Stahl en novembermorgen i 1728. Tordenskjold var gjest hos kongen av Hannover på vei til England. Svesken hadde fornærmet ham kraftig og det resulterte i et oppgjør utenfor Hannover, som ikke tillot duell. Under dette oppgjøret døde Peter Wessel Tordenskjold. I Gleidingen finner vi bautaen og minnesmerket der sjøhelten falt. Her er Tordenskjoldgaten,, en lokal Tordenskjold-klubb og inntil for nylig vertshuset Tordenskjold, forklarer Severing Breivik.
Tordenskjold-bautaen i Gleidingen æres med spill og blomster hver gang Langhus Blæselag gjester Gleidingen og en aktverdig tale blir simultanoversatt.
Mye spilling.
Siste gang Langhus Blæselag gjestet Gleidingen var i pinsen 2000. Da hilste byens borgermester med at stedet ville kalle opp en gate etter Langhus Blæselag når korpset kom på sitt neste besøk i 2003. Samtidig feirer det lokale skytterlaget 75 år under pinsefesten.
Etter den offisielle gateåpningen under nærvær av en rekke offisielle representanter fra lokalmiljøet, blant andre Norges honorære konsul i Hannover, skal
Blæselaget spille for skytterkongene og deretter til fest i teltet. Både 1. og 2. pinsedag skal Langhus Blæselag spille under opptog og konserter.
Vi er langt fra verdens beste amatører, men mange synes om vår musikkform, sier Severin Breivik om tyroler- og gla `musikkorkesteret på Langhus som ble stiftet for 25 år siden. Dette er brassorkesterets tiende europaturnè og sjette gang musikerne underholder på by- og skytterfesten i Gleidingen, som har 6000 innbyggere.

Sakset fra Østlandets Blad 13. mai 2003